Tippek a babák nyári bőrvédelméhez

9:00

Pontosan egy teljes hónapon keresztül élvezhettük a szabadság adta örömet, és habár idén nem a tengerparton lógattuk a lábainkat, hanem hazalátogatva családi környezetben töltöttük el ezt a pár hetet, azért igyekeztünk bele csempészni egy kis nyaralási hangulatot is. Így pédának okáért elmentünk strandolni a környékbeli fürdőhelyekre, hogy egyrészt a hűsítő vízben élvezzük a meleg napsugarakat, másrészt, hogy nagyokat kacagjunk Lucával, aki nevetve és sikoltozva jelezte nekünk, hogy mennyire élvezi a medencében való pancsolást. A fürdőzés és játék mellett, azonban kiemelt figyelmet fordítottunk Luca bőrének védelmére is, nem szerettük volna ugyanis, hogy a nap káros sugarai kárt tegyenek érzékeny bababőrében.


Mielőtt még felsorolnám, hogy milyen módokon tudjuk védeni babánk bőrét, azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ezeket az útmutatásokat ne csak a strandolás vagy nyaralás alkalmával alkalmazzuk, hanem bármikor, amikor kinn, a szabadban vagyunk. Hajlamosak vagyunk ugyanis a bőrvédelemre csak a vízparton ügyelni, miközben például egy délutáni séta vagy játszóterezés során is ki van téve a kicsik bőre (ahogyan a miénk is) a napsugárzásnak. Ezért bárhol vagyunk, figyeljünk arra, hogy védjük a közvetlen napsugárzástól a kisbabákat és gyerekeket az alábbi módokon:

Napfényvédő termékek használata

Szerintem ez a legfontosabb termék, amit be kell szereznünk a nyár közeledtével. Mi már tavasszal, az első napsugarak megjelenésével megvettünk egy magas faktorszámmal rendelkező napkrémet, ami azóta a pelenkázó táskában tartok, hogy ha kell, mindig kéznél legyen és azonnal tudjam használni. Nem szeretnék konkrét márkákat ajánlani, mert a napkrém vásárlása során sokkal fontosabb az összetevők listája, mintsem a márkajelzés. Figyeljünk arra, hogy kifejezetten babák/gyermekek számára készült,  magas faktorszámú, azaz 50-es napfényvédőt válasszunk. Fontos, hogy kizárólag fizikai (ásványi) fényvisszaverő részecskéket, azaz cink-oxidot, titán-dioxidot tartalmazzon, ugyanis ezek nem szívódnak be a bőrbe, valamint azonnali védelmet biztosítanak. Emellett jó, ha vízálló a fényvédő, azonban azt se felejtsük el, hogy vízállóság ide vagy oda, bizony minden fürdés alkalmával veszít a hatékonyságából, így a pancsolás után nem árt újból átkenni vele a babák bőrét, hogy továbbra is 100%-os védelmet biztosítsunk nekik.

Árnyékolás

Mint ismeretes az újszülötteket és a hat hónapnál fiatalabb csecsemőket nem szabad közvetlenül kitenni a napsugaraknak, és az idősebb babákat is csak lassan, fokozottan kezdjük hozzászoktatni a "napozáshoz". Nem csak a gyerekeknek, hanem bizony nekünk, felnőtteknek sem javasolt 11 és 16 óra között a napon tartózkodni, hiszen ekkor a legerősebb a napsugárzás, így ha tehetjük, ebben az időszakban próbáljunk bent, a lakásban elfoglaltságot találni a gyerekeknek. Ha kint vagyunk, ügyeljünk arra, hogy a gyermekek árnyékban, vagy lehetőleg félárnyékban legyenek. Strandoláskor és egyéb alkalmakkor a fák hűvös árnyéka, a napernyő vagy épp a fedett babakocsi is megfelel erre a célra, de speciálisan a babáknak és kisgyerekeknek kialakított árnyékoló, ami alatt nyugodtan játszhat. Ugyanakkor csak mellékesen jegyezném meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben nem szabad textilpelenkával lefedni a babakocsit a séták során, hiszen a baba túlmelegedhet, nehezebben kaphat levegőt. Sosem értettem ezt miért is csinálják sokan, miért nem hagyják a babákat is egy kis friss levegőhöz jutni? Ha nem fedi teljes mértékben a babakocsi teteje a babát, szerezzünk be a kocsira szerelhető napernyőt, így biztosítva neki árnyékot.

Öltözködés

A nyár és a forróság közeledtével egy kicsit elkezdtem parázni azon, hogy mégis hogyan is öltöztessem Lucát. Folyamatosan azon aggódtam, hogy vajon nem fázik-e egy szál bodyban, adjak-e harisnyát a szoknyája alá, kell-e sapka a fejére, ha babakocsival sétálunk egyet? Talán meglepő és kicsit naiv kérdések ezek, de első gyermekes szülőként, én minden új szituáció előtt kicsit túlaggódom a dolgokat. Lehet csak én paráztam ezen, de mindenesetre a pelenkázó táskámba mindig van néhány extra ruha, ha az időjárás hirtelen megváltozna, ami azért gyakran előfordul. Amire ügyelek, hogy a ruha pamutból készüljön, hiszen ez az anyag kellően tud szellőzni, ugyanakkor megfelelő védelmet is biztosít. Kötelező nyáron a vékony pamut- és vászonsapka, esetleg egy napellenző, hogy megvédjék a gyermek fejét, fülét és arcát a leégéstől, na meg a napszúrástól. Strandolásnál, ha nem bízunk kizárólag a napfényvédőben, célszerű egy kisinggel is védeni a babák hátát és vállát.

Krisztina

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Facebook csoporthoz is!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Instagram