Babalátogatóba mész? Ezekkel az ajándékokkal nem nyúlsz mellé!

7:20

Luca születése előtt számomra egyértelmű volt, hogy ha babalátogatóba megyünk, akkor valami cuki ruhát viszünk az újszülöttnek, a szülőknek pedig csokival és egy üveg borral kedveskedünk. Tuti bevált receptnek gondoltam. Aztán Luca megszületésével megérkeztek hozzánk is az első látogatók, akiket követtek a következők és következők... szóval beindult nálunk is a vedégsereg, ami sok-sok ajándékot is jelentett. Őszinte leszek, gyermeki izgatottsággal vártam minden egyes alkalommal, hogy milyen cuki dolgot fog kapni a lányunk, ugyanakkor idővel már nem feltétlenül az aranyos dolgoknak, hanem a hasznos és praktikus tárgyaknak örültem meg.

Szerencsénkre túl sok haszontalan vacak nem került hozzánk, de így is lett néhány olyan dolog, ami bár nagyon édes, mégsem valami praktikus a mindennapok során. Ilyenek például a plüss állatok, amelyek száma a mai napig valami rejtélyes oknál fogva sokszorosódik...


A mai nappal tehát egy csokorba gyűjtöttem azokat a dolgokat, melyeknek mi nagyon örültünk, ezért nyugodt szívvel ajánlom másoknak is.  Elsősorban azoknak kívánok útmutatást nyújtani, akik nem csak úgy adni szeretnének valamit, hanem arra is gondolnak, hogy a szülők tényleg hasznát tudják majd venni a mindennapok során.


Pelenkatorta




Nagyon hasznos ajándék lehet egy csomag pelenka, de valljuk be, nem feltétlen mutat szépen az eredeti csomagolásában. Nos, egyszer volt valaki olyan találékony, hogy a pelenkákból tortát, állatokat vagy épp kastélyt formázott csupán némi szalag segítségével. Mi is kaptunk, és személy szerint mi nagyon örültünk neki! A pelenkatortában egyéb babaholmit is elrejthetünk, a bodytól kezdve a törölközőn át egészen a cumiig. Csak a képzeletünk szabhat határt.

Tipp: mielőtt megvennénk egy csomag pelust, kérdezzük meg a szülőket, hogy melyik márkát használják (ha egyáltalán eldobható pelenkát használnak, nem pedig moshatót) és lehetőleg a méret felől is érdeklődjünk!


Ruhanemű



A babák gombamód növekszenek az első napjuktól kezdve, a szülők pedig csak kapkodják a fejüket, hogy a pár hete a még óriásinak tűnő nadrágot, ma már nem is tudja ráadni a kis csemetére. Így magától értetődő, hogy a ruhanemű, mint lehetséges ajándék bármikor bevethető. A rizikófaktor a méretet illetően adódhat, így ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mégis milyen nagyságú ruhadarabot vásároljunk, akkor vagy kérdezzük meg a szülőket (nem kell szégyellni, ők is jobban örülnek, ha nem kell a boltba visszavinni kicserélni), vagy pár hónappal idősebb babára valót vegyünk. Ebben az esetben viszont gondoljunk arra, hogy milyen évszakba is lépünk, mert egy nyári kis ruhácskát már nem feltétlenül tudunk ráadni ősszel vagy télen, a következő nyárra pedig már kinőné.

Ha a méretet nagyjából belőttük, már csak annyi a dolgunk, hogy a hatalmas választék közül kiválasszuk a nekünk leginkább tetszőt. Ajánlom, hogy elsősorban a bodykat, rugdalódzókat nézzünk, mert ezekből sosem elég. Ha többrészes szettben gondolkodunk, igyekezzünk lábfejes nadrágot venni - mi azért szerettük, mert nem kellett a zoknival szenvednünk -, illetve figyeljünk arra is, hogy a felső nyakánál legyen pár patent, hogy könnyebben át lehessen bújtatni a baba fejét.

A ruhaneműk közé sorolnám még a sapkákat és nyálfogókat is, illetve lányok esetében a hajpántokat. Legyen nyár vagy tél, ezekre mindig szükség van!

Tipp: a pár hónapos babák esetében kerüljük a nagyon csinos és alkalmi ruhákat. Igen, nagyon cuki az a kis rózsaszín fodros kisruha, de csak egy kép erejéig. Fogni benne egy rémálom, mert bárhogy is igyekszünk, a szoknyája  úgyis a nyakáig csúszik fel, de mászásnál is csak akadályozza a kislányokat.


Játékok




Rengeteg plüssállatot halmoztunk fel már e 10 hónap alatt, ezt már az előbb is említettem. Ez a mennyiség pont elegendő ahhoz, hogy kicsit túllépjek a "jajdecukinyuszika/macika/lovacska/bármilyenállatka" életérzésen és kijelentsem, még egy ilyen semmire való játék, mint amilyen a plüss, nincs a Földön! Annak ellenére mondom ezt, hogy Luca születése előtt mi is előszeretettel ajándékoztunk az újszülötteknek. Soha többet!

Ha már játékot szeretnénk vinni, akkor válasszunk valamit az életkornak megfelelő kézségfejlesztő játékok közül, az egy év alattiak számára is már hatalmas a kínálat. Emellett érdekesek lehetnek a fürdetésnél használható játékok is a baba számára. Én ezeken kívül kifejezetten szeretem az autóba, babakocsira rögzíthető játékokat, mert például így a sétáink során nem tudja véletlen se ledobni a földre, ha már ráunt, pedig tudjuk, hogy a gyerekek előszeretettel hajigálják el a dolgokat.

Tipp: lehetőleg kerüljük a zenés és hangosan csipogó játékokat, a szülők nyugalmának érdekében!  😉 Gondolj arra, hogy egyszer Te is szülő leszel és visszamennek hozzád babalátogatóba...


Képes-és mesekönyvek




Habár a babákat az első életévükben nem feltétlenül fogják érdekelni maguk a mesék, azonban a színes képek, a könyv lapozgatása leköthetik egy kis időre a figyelmüket. Nálunk egy csipogós pancsolós könyv vált abszolút kedvencé, amelyet nem csak előszerettel rágcsált a fogzási korszakában Luca, hanem érdeklődve forgatta és lapozgatta a lapjait is.

Tipp: babáknak való könyveket válasszunk, amelyek bírják a strapát, hiszen nem mindig rendeltetésüknek megfelelően fogják használni, és bizony ezeket is megkóstolják, eldobják vagy csak egyszerűen megpróbálják széttépni (tapasztalat 😉).


Egyéb hasznos dolgok

Fürdő törölköző, hálózsák, rágóka, előke - mind olyan dolgok, melyekre szüksége van a babának, napi szinten használja, így jó, ha több is akad otthon belőle.



+ 1 
Ha szülőket is meglepnénk valami aprósággal

Már a bevezetőben is írtam, hogy mi mindig vittünk valamit a szülőknek is gratuláció gyanánt. A leggyakrabban egy doboz desszerttel leptük meg az anyukát, az apukát pedig egy üveg borral. Nos, miután mi is szinte kivétel nélkül ezt kaptunk mindenkitől, mondhatom, hogy mindent, csak lehetőleg ezeket NE! Esetemben annyi csokit kaptam, hogy még mindig nem tudtuk megenni az összeset, pedig a férjem is besegít a csokifalatok eltüntetésében, az alkoholos italok viszont lehet egy nagy bulira várnak...

Hogy akkor mégis mit? 

Anyukának gratulálhatunk egy csokor virág társaságában is, vihetünk neki gyümölcsöket, teákat, szörpöket, esetleg lepjük meg valamilyen kényeztető csomaggal, mint például néhány illatos fürdőgolyóval vagy fürdősóval, hogy egy-egy lazább vagy épp egy nehezebbb nap végén egy forró fürdő társaságában kikapcsolódjon.



Az újdonsült apuka ajándékánál sem kell feltétlenül az italokhoz ragaszkodni. Egyszerre vicces és hasznos ajándék lehet például egy apukáknak szóló könyv, de akár egy csomag kávé is. 😊 

A legnagyobb ajándék viszont a segítséged! Régen, hagyományos volt komatálat vinni, amivel hatalmas segítséget vettek le az anya válláról, hiszen csak meg kellett melegíteni a már kész ételt, nem kellett a főzőcskéléssel bíbelődnie a pár hetes csöppség mellett, így ő is nyugodtan tudott pihenni kicsit. Ugyanilyen segítség lehet mondjuk, ha felajánljuk, hogy kitakarítjuk a lakást, elmegyünk bevásárolni, esetleg pár órára vigyázunk a babára, míg anyuka tud egy kicsit aludni, esetleg egy nagyobb, forró fürdőt venni.

Képek forrása: Pixabay
Krisztina

Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebook oldalamon is!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Instagram