Mellkasomon a kislányommal minden fájdalom köddé vált…

7:00

2016.09.15., csütörtök, hajnali 4 óra:
Arra ébredtem, hogy a kislányunk rúgott egyet. Vagy várjunk csak… Nem, ez nem mégsem egy rúgás, sokkal inkább egy görcs. Ugye nincs baj? Ez már azt jelenti, hogy irány a kórház? Gyorsan, vagyis egy jól irányzott mozdulattal próbálok lendületből felülni az ágyunk szélére – 40 hetesen, óriási pocakkal ez ugye már nem olyan egyszerű művelet. Miután a harmadik próbálkozásra sikerül, a már a hetek óta megszokott pingvin járásommal kicsoszogok a fürdőbe. Mit is mondott a védőnő? Tusoljak le, ha nem vagyok biztos benne, hogy valóban már igazi fájásaim vannak. Fél óra elteltével izgatottan ülök a nappaliban, figyelem az órát. Rendszertelenül jönnek a fájások, nem kell még felkelteni a férjemet.

2016.09.15., csütörtök, délelőtt 10:30
Itt ülünk a férjemmel a nőgyógyásznál, és feszült figyelemmel figyeljük az CTG készüléket. Habár nem vagyunk orvosok, azt mi is meg tudtuk állapítani, hogy egyre rendszeresebben jelentkeznek a méhösszehúzódások. Közben azon gondolkodom, jó lett volna betenni az autó csomagtartójába a kórházi csomagom…

2016.09.15., csütörtök, délelőtt 11 óra:
A nőgyógyászom CTG-s papírlap mögül felnézve, az arcán széles mosollyal közli, hogy két napon belül nagy dolgok történnek. Hogy mi??? KÉT NAP??? Én már indulni akartam a kórházba!

2016.09.15., csütörtök, este 9 óra:
Egész nap jelentkeztek az összehúzódások, rendszertelenül, a fájdalom is elviselhető, gyakran alig érzem. Aludni bezzeg nem tudok, ahhoz túl izgatott vagyok. Helyette az internetet bújom, a létező összes cikket elolvasom a szülés témájában, elméletben már profi vagyok benne. Közben válaszolgatok minden üzenetre, amelyet az ismerősök írnak a hogylétünk felől érdeklődve. Mindenkit megnyugtatok. Van még idő. A szüleim hívnak Skypeon: „Igen anyu, minden a legnagyobb rendben, még nem kell mennünk a kórházba, a doki is azt mondta, hogy ma még nem fog történni semmi.” A szívem mélyén azonban érzem, sőt, tudom, hogy ez nem igaz.

2016.09.15., csütörtök, este 11 óra:
A férjem nemrég ért haza a fociedzésről. Hullafáradt, ma rengeteg feladata volt. Gyors helyzetjelentés tőlem: „Nem, még nem jött el az idő.” Fogmosás és lefekszünk aludni.

2016.09.15., csütörtök, este 11:05:
A férjem 1 perc után már horkol, nekem egyre erősebben jelentkeznek a fájások, kiköltözöm inkább a nappaliba, és átnézem még egyszer a kórházi csomagot. Közben az órát figyelem, már kevesebb, mint 10 percenként jelentkeznek az összehúzódások. Szóljak a férjemnek???

2016.09.15., csütörtök, éjfél:
-          „Csaba! Csaba! Szerintem mennünk kellene…”
Csendben figyeljük a falióra mutatóit, közben fel-alá sétálok a lakásban. Minden 6. percben felszisszenek. A férjem megállapítja, hogy tényleg 6 perc. Felöltözik, addig én még egyszer átnézem a csomagomat. Indulunk a garázs felé.

2016. 09.16., péntek, éjjel 1 óra:
„A védőnő azt mondta, hogy ha jóslófájás, akkor a séta után abbamaradnak az összehúzódások,  ugye? Gyere, sétáljunk egyet, nehogy vaklárma legyen…” A férjem talán jobban fél a szüléstől, mint én, hogy még sétálgatni akar az éjszaka kellős közepén?! Ok, akkor sétáljunk, ha belegondolok, annyira én sem sietek a szülőszobába… Már az utcán vagyunk, idegesen nevetgélünk a szituáción, most tényleg az éj leple alatt körözünk a lakásunk körül?! „Ááá, várj!” – kiálltok fel és erősen belekapaszkodok a férjem karjába. Már megint egy, ez már erősebb volt. „Mennyi idő telt el az előző óta?” „5 perc.” „Sétáljunk vissza az autóhoz, és menjünk a kórházba!” – ezzel a kijelentésemmel már nem mer vitatkozni.

2016.09.16., péntek, éjjel 2 óra:
Gyors bejelentkezés a szülészeten, majd a szülésznő bekísér bennünket az egyik üres szülőszobába. Felfekszem az ágyra, rákapcsol a CTG-re, és magunkra hagy. A szisszenések közepette azért össze-összemosolygunk, hamarosan szülők leszünk.

2016.09.16., péntek, éjjel 2:30:
A szülésznő miután megnézte a CTG eredményét, megnyugtatott bennünket, hogy van még időnk, és addig, ha tudunk, pihenjünk le a számomra kijelölt szobában, ahol a következő napokat is fogom tölteni. Mivel már nem volt szabad egyágyas szobájuk, a két ágyasban pedig nagy volt arra az esély, hogy már lakik ott valaki, így végül azt ajánlotta a szülésznő, hogy a napközben látogatók fogadására is alkalmas Baba-Mama Oázisnak nevezett szobába kuckózzunk be erre, a reményeink szerint csupán néhány órára. Ez jobban megfelelt nekünk, hisz nem akartam senkit sem zavarni a vajúdásommal, és legalább egyedül lehettünk a férjemmel. A szoba maga nagyon hangulatos, és szép. Én kényelembe helyezkedem a fotelben, a férjem pedig leheveredik az egyik kanapéra. Körbenézek a félhomályos helyiségben, meglátom az újszülött babákról készült fényképeket. Már érzem a gombócot a torkomban, egy könnycsepp is végigcsordul az arcomon. A gondolataimba mélyedek. 40 hét türelmetlen várakozás után már csak pár óra választ el attól, hogy a karjaimban tarthassam a gyermekünket. 40 hét állt a rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk erre a napra. Vajon sikerült? És ugye minden rendben lesz? „Kicsim, csak ügyesen, már nem kell sokat várni és láthatjuk egymást.” A férjem már szundikál, nekem is pihennem kellene. Hosszú nap van mögöttünk, és a java még csak most jön. Szükségem lesz az erőre.

2016.09.16., péntek, hajnal 5 óra:
Ha csak pár perce is, de sikerült kicsit pihennem. A méhösszehúzódás viszont egyre nagyobb és nagyobb fájdalommal jár, egyre nehezebben viselem. Érzem, hogy a gyermekünk már nem fog sokáig bent maradni. Hirtelen melegem lesz, el kell mennem egy kicsit felfrissíteni magam. A férjem segítően nyújtja kezét, de alig, hogy pár lépést teszünk előre, megint jön egy. Igyekszem halkan felkiáltani. Ez fáj! Sokkal jobban, mint az eddigiek. Visszamegyünk a szülészetre. Szülni akarok!

2016.09.16., péntek reggel, fogalmam sincs hány óra:
Miután visszamentünk a szülészetre, a szülésznő megvizsgált, és a magzatburkot is kifakasztotta. Mindent ellepett a magzatvíz. Bosszankodom kicsit magamban, igazán megkérdezhetett volna előtte, hogy át akarok-e öltözni, mostmár teljesen felesleges... Fekszem a szülőágyon, az utasításnak megfelelően a jobb felemen. Kissé kényelmetlen, de mindent kibírok a babánk érdekében. Ekkor még nem sejtem, hogy ez bizony kutyafüle ahhoz képest, ami ezután következni fog. Nem kérek epidurális érzéstelenítőt, én erős nő vagyok. Később már szeretnék, de nem kapok. Egyre nehezebb és nehezebb, szaggatottan veszem a levegőt, előre félek a következő fájástól. A férjem ott ül mellettem, bíztat és nyugtatgat, hogy minden rendben lesz, megcsinálom. Közben odateszik az oxigént, hogy szívjam. Szívom, igyekszem a levegővételre koncentrálni, nem megy, zihálok. Kiszáradt a szám, egy kis vizet kérek a férjemtől, ő közben folyamatosan figyelmeztet a levegővételre. Beszív, kifúj. Lassan. Nem kell kapkodni. Nem érti, hogy nem könnyű? Krisztina nyugalom. Ügyes vagy, minden rendben lesz. Egyre többen sürögnek körülöttünk. Órák teltek el, most mintha mégis felpörögnének az események. Ott állnak körülöttem, szülésznők és orvosok, akik bíztatnak, azt mondják, ha székelési ingert érzek nyomjak. Kapkodva veszem a levegőt. Nem jó. „Krisztina, – szól egy belső hang – figyelj a levegővételre”. Próbálom egyenletesen szívni és fújni. A férjem is bíztat, folyamatosan mondja a szülésznők után, hogy mit csináljak. Próbálok az utasítások szerint cselekedni, levegő bent tart és nyom. Szünet. Újra. Levegő bent tart és nyom. Szünet. Levegő bent és minden erőmmel nyom. Nem akarok sikítani, de erőt ad a nyomáshoz, így sikítok. Szünet. Nem tudom, hányszor ismétlődött meg ez a jelenet, ma már minden homályos. Levegő bent, sikítok és nyomok. Már kinn a feje! Na, még egy utolsót! Levegő benn, nyomok, de már nem egyedül, a szülésznő a hasamra nehezedik. Majd egy hatalmas megkönnyebbülés, egyben valami üresség is.

2016.09.16. péntek, 08:47:

Egy kis vékonyka hangot hallok. A világ legszebb hangja. Apával könnyes szemmel nézünk egymásra, végre itt van ő. A mi kislányunk! „Elvágja a köldökzsinórt Apuka?” – szól németül a szülésznő. Apa még mindig az események hatása alatt áll, nem hallja a kérdést, én szólok neki elcsukló hangon. Remegő kézzel, de a szemeiből áradó büszkeséggel fogja meg az ollót és vágja el. Ezután rögtön rám helyezik a lányunkat, Lucát. Érzem őt, a pici kis testét. Milyen ügyes, máris szopizik. Nem sír, tudja, hogy jó helyre került, vigyázunk rá. Olyan gyönyörű. Soha nem láttam még szebbet. Sírunk és nevetünk. Megcsináltuk. Itt van velünk. Már semmire sem emlékszem, mellkasomon a kislányommal minden fájdalom köddé vált…


Ha tetszett a bejegyzés kövess Facebookon is!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Instagram