Létezik tökéletes babakocsi?

7:30

A babakelengye egyik legfontosabb eleme a babakocsi. Tudtuk ezt mi is, így igyekeztünk a minden szempontból legjobb babaverdát kiválasztani és megvenni a lányunknak. Sok-sok üzletet jártunk körbe, hallgattunk meg tanácsokat kinek milyen típus vált be vagy épp nem, különböző internetes fórumokon olvastunk véleményeket, még a webshopok kínalátát is nézegettük, annak ellenére, hogy ezt, mint beszerzési helyet, már az elején kizártuk. Szóval tényleg beleástuk magunkat a témába, és rá kellett jönnünk, hogy olyan, hogy tökéletes babakocsi nincs. Na de nem kell senkinek sem elkeseredni, ennek ellenére találhatunk magunknak olyat, amit kisebb hibái ellenére is nagyon fogunk szeretni - legalábbis nekünk sikerült. Elmesélem hogyan!

Adbor Marsel PerFor multifuncionális babakocsi

Körülbelül 4 hónapos terhes lehettem, amikor felkerestük a környékünkön azokat a babaüzleteket, ahol babakocsit is árulnak. Ekkor még csak nézelődni akartunk, felmérni a kínálatot. Rengeteg csodás és első látásra szép babakocsit láttunk, néhányat ki is próbáltunk, de nem tudtuk, hogy mit is keresünk igazán. Így miután hazaértünk, a férjemmel megbeszéltük és felvázoltuk azokat a tulajdonságokat, amelyekkel szeretnénk, hogy rendelkezzen majd a jövőbeni babakocsink. A szempontok a következők voltak:
  • a legfontosabb: az ára a pénztárcánkhoz igazodjon
  • összecsukva elférjen az autóban és ne foglaljon sok helyet, hiszen sokat utazunk
  • három funkcióval rendelkezzen, azaz legyen mózeskosara, bébihordozója és sportrésze
  • a kereke legyen nagy és tömör gumi
  • semleges színű legyen, hogy később is tudjuk használni a kistesó(k)nál
  • ha lehetséges, akkor legyen hozzá minden kiegészítő (lábzsák, esőfólia, szúnyogháló, táska)
  • és mivel nőből vagyok, számomra a külső megjelenés is számított
Ezen listával a birtokunkban tettünk újabb kört az üzletekben, ám olyat, ami minden kritériumnak megfelelt volna, nem talátunk. Valami mindig hibázott. Ha a szín tetszett, a méret nem, ha a méret stimmelt az ára volt magas, és így tovább. Rájöttünk, hogy ha minden szempontot figyelembe szeretnénk venni, az életbe nem lesz babakocsink. Rangsorolnunk kellett, és elfogadni (na jó, főleg nekem ment nehezen) azt, hogy egyes kritériumokat akár el is kell engednünk.

Egy lengyel márka, az Adbor Marsel PerFor multifuncionális babakocsi mellett döntöttünk végül, melynek számos jó tulajdonsága mellett, sajnos idővel néhány negatívumával is szembesülnünk kellett. Pozitív csalódás volt azonban például számomra a kerekei. Nagy és tömör gumit szerettem volna mindenképp, ehelyett ennek, ha bár nagyok is voltak, ám felfújhatósak. Mint később, a használat során kiderült, hogy sokkal jobban jártunk vele, hiszen a sokszor göröngyös utakon a rugók mellett ez is enyhítette a rázkódást. Ha negatívumot kell említenem, akkor mindenképp a méretét emelném ki. Hatalmas, masszív darabról van szó, ez szerintem a fenti képen is látható. Konkrétan ha összecsuktuk elfoglalta az egész csomagtartót. Ezzel talán nem is lett volna olyan hatalmas gond, ha csak hébe-hóba használtuk volna az autót, de mivel gyakran hazalátogatunk a nagyszülőkhöz (évente kb. 4. alkalommal) nem kevés csomag kíséretében, így 7 hónap rendszeres használat után úgy döntöttünk, hogy veszünk egy kisebb, lapra csukható sportkocsit is. A régitől viszont nem váltunk meg, a szülővárosunkban hagytuk, hogy amikor hazalátogatunk legyen ott is egy, így nem kell hurcolásznunk magunkkal minden egyes alkalommal az úton.

Szintén egy lengyel márka mellett tettük le a voksunkat, mégpedig az Adamex gyártónak a Quatro Mio nevezetű modelljére esett a választásunk. Ez egy nagyon könnyű súlyú, lapra csukható, kis méretű kocsi. Szeretem a nagy kosarát, a zipzárral bővíthető kupoláját, így ha süt a nap csak egy mozdulat és máris árnyékot tudok csinálni Lucának. Ám meg kellett szoknom, hogy a kerekei nem rugósak, így gyakran van Lucának "rázkódós" élménye a sétáink során.

Adamex Quatro Mio sportbabakocsi

Persze elgondolkodtam már azon, hogy ha legelőször egy kicsivel több pénz szánunk a babakocsira, akkor utólag lehet nem kellett volna vennünk kettőt. Azonban mégsem bánkódom emiatt, mert a hibái ellenére én nagyon szeretem az első kocsinkat, és kicsit sajnálom is, hogy az maradt otthon, mert szívesebben használnám napi szinten. Viszont a lényeg, hogy Luca mindkettőben jól érzi magát, imádja a babakocsis sétákat, így öröm vele menni mindenfelé.

Miután elég hosszúra sikeredetett a babakocsis történetünk meséje, így a végén a saját tapasztalataink alapján adnék néhány jó tanácsot babakocsi vásárlásra:

1. Írd össze az elvárásaidat majd rangsorold azokat!
Fentebb már bőven kifejtettem, hogy miért érdemes kritériumokat felvázolni magunknak és rangsorba állítani, ha mást nem is, de ezt fogadjátok meg.

2. A saját, mindennapi élethelyzetünket tartsuk szem előtt és aszerint döntsünk!
Lehet, hogy X.Y. ismerősünk áradozik egy bizonyos fajta babakocsi mellett, ám ez nem jelenti azt, hogy a mi igényeinket is kiszolgálná. Egyszerűbben fogalmazva, ami másnak jó, nem biztos, hogy nekünk is az lesz, hisz más és más életmódot folytatunk, illetve az igényeink is eltérőek lehetnek. Míg egyesek szeretik a hosszú sétákat mondjuk a parkban, mások csak a plázákban és a bevásárlásaik során használják a babakocsit, de akadnak, akik futni szeretnének majd vele. Valahol sima és egyenletes utak találhatóak, máshol pedig göröngyösek. Sokan sokat autóznak (lásd pl. mi), mások viszont nem. Egyesek családi házban élnek, míg mások a panel 4. emeletén, ahol van lift, vagy nincs. Számos dologra kell odafigyelni, így gondoljátok át alaposan, hogy mikor, mennyit és hol tervezitek használni a babakocsit és eszerint válasszátok ki a számotokra megfelelő darabot.

3. Vásárlás előtt mindig próbáld ki a babakocsit!
Tologasd, próbáld összecsukni, majd vissza szétnyitni, emeld meg, próbáld ki az adott funkcióit. Ha üzletben vásárolnál és bármilyen kérdés merül fel benned a kocsit illetően, nyugodtan tedd fel azt az eladónak. Mi a legutóbb például még mérőszalagot is kaptunk a boltban, hogy lemérjük a kocsi hosszát, hogy tuti befér-e az autónk csomagtartójába (és milyen jól tettük, mert a másik esélyes sportbabakocsi, mint kiderült, túl hosszú volt összecsukva).

4. Ne zárkózz el a használt babakocsi vásárlás ötletétől!
Eddig csak az újonnan vásárolt babakocsikról ejtettem szót, de használtan is hozzájuthatunk szinte vadonatúj darabokhoz, persze jóval barátibb áron. Ha használtan tervezel babakocsit venni, érdemes megnézni élőben is, nehogy a hirdetett képen nem a valóságnak megfelelő állapotban legyen. Egyébként pedig itt is érvényes az alapos szemrevételezés, csak úgy, mint a boltokban.

Remélem tudtam néhány dologban segíteni a leendő babakocsi tulajdonosoknak, ha pedig további észrevételeitek vagy tippjeitek lennének írjátok meg nyugodtan! 😊

Krisztina

Ha tetszett a bejegyzés, kövesd a blog Facebook oldalát is!
Köszönöm!

You Might Also Like

0 megjegyzés

Instagram