Babaszobát szeretnél, de kicsi a lakás? Adok néhány tippet!

8:00

A gyermekvárás izgalmas hónapjai alatt sokszor állt a beszélgetéseink középpontjában a költözés. Igazság szerint én nagyon szerettem volna az addigi bérelt kis kétszobás lakásunkat elhagyni nagyobbért, ahol már a születendő babánknak is lett volna külön szobája. Apa ellenben még nem szeretett volna pakolni, és végül a maradás mellett felsorolt érvei, (ha nem is egyértelműen), de engem is meggyőztek.

Kép forrása

Szerintem nem árulok el nagy titkot azzal, ha a legnyomósabb indok a pénz volt. Maga a babakelengye megvásárlása is egy hatalmas vagyon, ugyanakkor mi épp egy felújítás kellős közepén álltunk (jelenleg Németországban élünk és dolgozunk, de otthon van egy saját házunk is, azt újítottuk fel). A másik érve Apának, hogy egy kisbabának nem kell az első évben hatalmas hely. Ezt a mondatát sokan mások is helyeselték, az én nagy ellenkezésem ellenére is. Szóval a kettőnk közötti meccs eredménye 2:0, Apa javára. Így vagy úgy, de hozzá kellett szoknom a kis lakás gondolatához. Fejben már tervezni kezdtem nem csak a babasarkot, de egyúttal igyekeztem a legtöbb nem használt holminktól is megszabadulni, hogy minél több helyünk legyen a tároláshoz. Hisz annak ellenére, hogy egy pár kilós csöppség beköltözésére készültünk, tudtam, hogy a kis mérete nem jelent egyet azzal, hogy kevés holmija lesz, amit valahogy el is kell tudnunk pakolni. Ha ötletre és inspirációra van szükségem, akkor mindig a Pinterest hívom segítségül, most sem volt másképp. Elmondom, hogy milyen helytakarékos praktikákra leltem.

Bababútorok

Ne zsúfold tele a teret nagy, robusztus bútorokkal! - Ez a mondat nem csak a babaszobára, de általában véve az egész lakásra is igaz. Persze néhány bútorra így is szüksége lesz a kisbabának. A legfontosabb egy hely, ahol tud aludni, azonban a babaágy vásárlása előtt néhány kérdést nem árt feltenni:
  • Szeretnénk-e még gyereket? Mikor? - sok oldalon azt tanácsolják, hogy olyan babaágyat válasszunk, amely idővel heverővé is átalakítható, így sok évig tudja használni majd a gyerek. Nos, az elképzelés jó, abban az esetben, ha nem szeretnénk (több) kistesót belátható időn belül. Ellenkező esetben tök felesleges a nagyobb (és sok esetben drágább) ágyat megvennünk. Mi például nem a klasszikus 140*70-es méretű kiságyat vettük meg, hanem a 10 cm-rel kisebbet, mert 2-3 éven belül szeretnénk kistesót, aki majd megörökli a jelenlegit, Luca pedig kap majd egy új ágyat. Na de a másik érv a kisebb méret mellett az volt, hogy a babasarok berendezésénél ez a pár centi is sokat számított.

  • Van-e elég tároló a gyerek holmijainak? - utólag én kicsit bánom, hogy nem olyan babaágyat vettünk, amely alul fiókokkal rendelkezett, mert így plusz tárolónk lett volna, és ugye tárolóhelyből sosem elég. Babaágy vásárlás előtt mindenképp javaslom, hogy ezt a lehetőséget is gondoljátok át.

  • Egy ágyban alszik velünk vagy külön? - ezt sem árt tisztázni magunkban.

Bútorok tekintetében érdemes még egy pelenkázó szekrénybe is beruházni, amelyet később sima szekrényként is tudunk használni. Erre a célra egyébként tökéletesen megfelel egy sima komód is, amelynek a tetejére egyszerűen ráhelyezünk egy pelenkázó lapot.

Kép forrása ITT

Amit feleslegesnek tartok, az a szoptatós fotel. Higgyétek el, bárhol meg lehet szoptatni, nem kell ezért külön fotelt is vásárolni, különösen akkor, ha már csak egy talpalatnyi hely maradna a helyiségben. 


Polcok

Kép forrása

A kis teret úgy tudjuk legjobban kihasználni, ha felfelé építkezünk, azaz polcokat helyezünk a falra. Egyrész dekorációs elemként is beépülhet a térbe, másrészt néhány játéknak és mesekönyvnek is helyet ad.

Tároló dobozok, kosarak

Egy szép tároló doboz vagy kosár ma már nem csak praktikus, hanem akár dekorációként is megállja a helyét, így mondjuk a szekrény tetejére vagy épp az ágy alá helyezve is jól fog mutatni, és nem fogja a zsúfoltság érzetét kelteni.

Kép forrása


Optikai trükkök

Nem is gondolnánk, de néhány apró optikai trükkel is sokkal tágasabbnak hathat egy tér. Példának okáért a falszín legyen világos. Ez nem jelenti azt, hogy muszáj egyszínűnek maradnia, használjatok nyugodtan néhány falmatricát, esetleg néhány csík tapétát, de mondjuk egy vízszintes csíkozású falrésszel nem csak a figyelmet hívjátok fel, de optikailag szélesítitek is a szobát. 

Használjatok több fényforrást is a mennyezeti lámpán kívül. Nekem például nagyon tetszenek a gömblámpák, amelyek akár éjszakai fényként is jó szolgálatot tehetnek.

A textilek kiválasztásánál nem csak az összhangra kell figyelni, de ugyanúgy mint a falak esetében jó, ha a a világosabb, pasztellesebb árnyalatokat helyezitek előtérbe. 

Krisztina

You Might Also Like

0 megjegyzés

Instagram